ABSOLUT SVEA

Från och med den 15 maj kommer vi i Sverige att få ta del av den begränsade upplagan av Absolut Svea.

Designen på flaskan är skapad av konstnären, Fredrik Söderberg – som mest är känd för sina målningar inspirerade av fornnordisk tradition, mystik och religion. Uppdraget var att formge ett formspråket som andades produktens svenska ursprung. Resultatet blev en ljus och varm framsida för att spegla sommaren, och baksidan som blev av en mer mörkare karaktär för att återge den kyliga vintern.

Jag har inte sett flaskorna förutom på bilder, men jag tycker att formspråket skapar en spännande skildring av våra svenska årstider.


Källa: CAP&Design

24 April, 2011 - 0 kommentarer

CAP&Design – Design för barn

I senaste numret av CAP&Design hittar ni en artikel om design för barn, ett relativt outforskat ämne. Detta finner jag väldigt intressant och därför var det riktigt roligt när jag blev tillfrågad att medverka i artikeln.

Att göra förpackningar som tilltalar barn är en utmaning. Det gäller att både kunna tilltala föräldrarna, de som ska köpa produkten, samt barnen, de som ska använda produkten.

Vuxna fattar oftast mer rationella beslut jämfört med barn. När man designar för barn fokuserar man istället på att det ska vara KUL!

Ett barn ska aldrig behöva fundera över varför en produkt är rolig. Därför är det mycket viktigt att förpackningen kan förmedla ett budskap. Det ska heller inte vara svårt för barn att använda produkten. När det handlar om leksaker vill barn gärna känna och klämma på produkten, vilket är ett välkänt begrepp bland leksaksproducenterna.

En trend som jag tycker växer inom förpackningsdesign, är ett mer förenklat och modernt bildspråk för barn. Men även förpackningsdesign med mervärde och andrahandsvärde i åtanke växer.

Källa: CAP&Design nr.2

18 April, 2011 - 1 kommentar

Honung är bra för hjärtat

Detta fina och enkla koncept är skapat av illustratören Jamie Nash. Det illustrerade hjärtat på primär- och sekundärförpackningen symboliserar de naturliga och hälsosamma fördelarna med honung.

Jag fastnade främst för sekundärförpackningens formspråk för att den påminner om en bikupa.

Källa: Lovely Package

12 April, 2011 - 0 kommentarer

3D-etikett

De senaste åren har 3D-tekniken blivit omåttligt populär, och detta är något som även återspeglas i den allra senaste förpackningsdesignen. Ett exempel på detta är etiketten för romflaskan The Kraken Black Spiced Rum, som utnyttjar 3D för att särskilja sig från mängden.

Konsumenter har naturligtvis inte 3D-glasögon i butiken, men det är ett intressant koncept som väcker nyfikenhet och som ligger rätt i tiden.

Källa: The Dieline, The Kraken Online Store

4 April, 2011 - 0 kommentarer