År 2015 – Smartare förpackningar!

    #Innovation   #Livsmedel   #Mervärde   #Miljö

FL
Foto: Courtesy Behance.net

Under 2014 har det diskuterats mycket kring matsvinn. Idag slänger vi 30-50% (1.2-2 miljarder ton) av all mat som produceras i världen av olika anledningar.

En av lösningarna kan vara en smartare Bäst-Före märkning på förpackningar, då dagens datummärkning är långt ifrån tillförlitlig och mycket mat slängs helt i onödan.

Bump Mark – kan bli framtidens etikett, framtagen av Universitetsstudenten Solveiga Pakstatite. Den interaktiva etiketten är fylld med gelatin. När livsmedlet är färskt så är etikettens yta slät men börjar man känna bubblor på etikettens yta är det ett tecken på att innehållet i förpackningen börjar bli dåligt. Att man valt att använda gelatin har att göra med att proteinet i gelatinet bryts ner i samma takt som proteinbaserande livsmedel, tex. mjölk och kött.

Jag tror och hoppas att fokus på att minska matsvinnet kommer att öka då vi blir fler på jorden och fler munnar att mätta. Jag hoppas att vi år 2015 kommer att få se fler smarta och resurseffektiva förpackningslösningar.

Med detta sagt vill jag önska er alla ett Gott Nytt År!

Källa: Take Part

Dela

Din E-post kommer inte publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.