Förpackningar för ökad hållbarhet

    #Mervärde   #Miljö   #Tips

FOTO: TOMMY PEDERSEN

Helén Williams med kollegor vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE har precis publicerat en rapport som visar hur förpackningarna påverkar matsvinn.

I rapporten presenterar man tre huvudområden där matförpackningar skulle behöva bli bättre för att minska svinnet:

  1. Datummärkningen. Särskilt i fråga om livsmedel med lång hållbarhet är konsumenterna är osäkra på vad som gäller när förpackningen väl öppnats. Hur länge är då oliverna eller tacosåsen ätlig? Man vill inte chansa och kanske bli sjuk. Några smakar inte ens på innehållet i den öppnade burken efter bara någon dag och fullt ätbar mat blir svinn. Här borde producenterna kunna vara mer kreativa och berätta hur länge varan håller håller och uppmana konsumenterna att lukta och smaka på innehållet. Ett bra alternativ till bäst-före som finns idag att tex. Ofta bra efter…
  2. För stora förpackningar. Hälften av hushållen i Sverige består av en eller två personer. Men förpackningarna är ofta anpassade till barnfamiljen. Då blir det mat över i singel- och parhushållen. En del är duktiga och tar hand om rester och skvättar men i många fall slängs det överblivna – eller får stå kvar i kylen tills det verkar oätligt. I andra fall verkar förpackningsstorleken ha höftats till utan tanke på konsumenten. ”En liter blir väl bra.” När det i själva verket är en halvliter eller 6,5 dl som vore det optimala. Storpack är mer klimatsmart att tillverka och transportera jämfört med exempelvis portionsförpackningar. Men innebär den större förpackningen att inte all mat går åt är svinnet ett mycket större problem för klimatet. I de flesta fall låter branschen de olika förpackningsstorlekarna bära sina egna kostnader och det gör att storpack alltid blir billigare. Forskarna tycker att kostnaden borde slås ut över alla storlekar så att inte de mindre förpackningarna missgynnas.
  3. Svårt att få ut det sista. Det här gäller särskilt mejeriprodukter där många konsumenter upplever att det är nästan omöjligt att helt tömma förpackningarna. Låter du inte yoghurten stå med korken nedåt när förpackningen är halvtom blir 1 dl kvar när du inte kan hälla ut mer. Crème fraiche-burken är också svår att tömma helt. Det går att vispa ur det sista med vatten eller annan vätska men de flesta har bråttom. Det måste vara enkelt att göra rätt.

🤓Det finns mycket att göra när det kommer till punkterna ovan. Vissa är mer utmanande än andra men absolut görbara. Till 2030, ska vi enligt FN halvera det globala matsvinnet. Omställningen tar tyvärr tid då det många inblandande parter speciellt när det kommer till förpackningar då det ofta handlar om maskininvesteringar, nya format och material. Men jag är hoppfull!

Det är inte lätt att göra rätt men enligt Helén så kan du tänka såhär när du väljer förpackning:

Ska jag ta med bärkasse hemifrån?

JA. Det är bättre för klimatet oavsett material. Huruvida det är bättre att använda en tygkasse många gånger eller en plast- eller papperskasse som bara håller ett fåtal gånger, därom tvista de lärde. Men skaffar du en tygkasse som du verkligen gillar och kommer att använda länge, då kanske den lönar sig klimatmässigt.

Papperspåsen är i och för sig lite tyngre och mer skrymmande än plastpåsen men är gjord av icke-fossil råvara. Å andra sidan går plastkassen att använda som soppåse och då får ju den påsen ytterligare en användning. 

Nu finns också biobaserad plast, gjord på sockerrör eller skog. Då slipper vi fossil olja men materialet är lika stabilt så det måste också tas om hand efter användandet. Det får inte hamna i naturen eller i havet.

Men allra viktigast för klimatet är vad du stoppar i kassen. Matens miljöpåverkan överstiger vida kassens.

Plastad pappkartong eller plåtburk till tomatkrosset?

KARTONG. Materialet är lättare än både bleckplåt och aluminium och eftersom förpackningarna är fyrkantiga går de lättare att packa tätt och är klimatsmartare i transporterna från tillverkaren till butiken. Kartongerna kan dessutom fraktas helt tillplattade innan de fylls på fabriken.

Om det inte finns kartong – aluminium eller plåt i bönburken?

ALUMINIUM. Men det är svårt att säga säkert. Det beror på hur återvinningen fungerar.

Plast eller inte runt gurkan?

PLAST. Den tunna förpackningen ökar gurkans livslängd med sex dagar. Det ökade svinnet i butiken är mycket sämre för klimatet än tillverkningen av den plasten.

Tomater i förpackning eller lösvikt?

FÖRPACKNING. Men det är inte självklart. Jag tror det blir mycket svinn om du har självplock i butiken av cocktailtomater. De större klarar det bättre. Men sedan kanske du ändå tar en påse för att tomaterna inte ska trilla runt bland de andra varorna du köpt.

Plastpåse till paprikorna?

JA. Med tanke på hur kundkorgar och kassaband ser ut ibland så vill jag nog ha en påse till mina paprikor. (Det här med hygienen har blivit mycket viktigare för kunderna i och med covid-19.) En tunn plastpåse gör inget stort klimatavtryck även om de flesta av oss inte återanvänder den. Citroner däremot är hållbara och du använder oftast inte skalet som dessutom går att skrubba rent.

Pappers- eller plastpåse till äpplena?

PAPPER. Men det är inte självklart även om papperspåsen är gjord av förnyelsebar råvara och tillverkad i Sverige. Den är samtidigt tjockare och tyngre att transportera till butiken. Det avgörande är vad som händer efteråt med påsarna. Kan du återanvända någon av dem är den att föredra.

Aluminiumburk, petflaska eller glasflaska till ölen?

BURK. I Sverige har vi hög återvinningsgrad av aluminium så därför vinner burken – i dag. Petflaskan är kanske minst lika bra ifrån produktionsledet men vi har nuförtiden överskott av den typen av återvunnen plast så allt tas inte till vara för tillfället. Glas är tungt att transportera och kommer drycken långväga ifrån hamnar glaset sist. Men köper du din öl från ett lokalt mikrobryggeri spelar vikten mindre roll. Och det vore ännu bättre om man kunde få till ett lokalt retursystem för glasflaskorna.

Yoghurt i kantig kartong med skruvlock eller Arlas nya, mer rundade med hel plasttopp?

DEN KANTIGA. Det är mer plast i den rundade, och det intressanta är hur lätt eller svår kartongen är att tömma. Arlas klassiska tegelstensformade kartong utan skruvlock var enkel att tömma men tillverkas inte längre. Deras nya med skruvlock är svårare och kladdigare att bända upp än konkurrentens. Struntar du i att försöka få ut det sista hamnar ungefär en deciliter yoghurt i soporna.

Juice i kartong eller plastflaska?

KARTONG. Obegripligt att man i ökad utsträckning förpackar juice i fossilplast. Kartongen är bättre för klimatet, både vad gäller materialet och transporten.

Täcka skålen med aluminiumfolie eller plastfilm?

PLAST. Tillverkningen av plasten gör ett mindre klimatavtryck än aluminiumet. Och högst troligt kommer ingen av produkterna att återvinnas.

Fryspåse i plast eller aluminiumform?

FRYSPÅSE. Samma här. Tillverkningen av plasten gör ett mindre klimatavtryck.

🤓 Det är inte lätt att välja rätt men jag tycker att listan från Helén ovan är tydlig och en hjälp på vägen till fler förpackningar för ökad hållbarhet. Viktigaste är att tänka helhet!

Hur tänker du när du handlar?

Källa: Aftonbladet

Dela

Din E-post kommer inte publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.