How to slay a plastic dragon?

    #Före & Efter   #Livsmedel   #Miljö   #Personligt   #Tips

Foto: #ICAGruppen

Jag har jobbat på ICA nu i lite mer än 1,5 år och jag blir så stolt över alla förflyttningar vi gör! Vi har som mål att alla plastförpackningar ska gå att återvinna till nya material år 2025 och komma från förnybar eller återvunnen råvara till 2030. Därför vill jag gärna dela med mig av mina tre favoriter just nu samt en intressant artikel från The Dieline 👉 How to Slay a Plastic Dragon? 🐲

🍝 PLASTBANTA – DÄR MED PASTA
Vi plastbantar ICA Selections pastapaket där vi helt tar bort plasten och gör förpackningarna helt i papp vilket nu gör de återvinningsbara. Detta liknar Barillas intiativ där de löpande tar bort plastfönster på sina pappersförpackningar. Känns super att vi på ICA hänger på!

”Vi förväntar oss att spara ungefär 37 ton plast om året. Det motsvarar ungefär 109 ton CO2”, berättar Sara Fors, kategorichef på ICA Sverige.

♻️ 28% MINDRE PLAST FÖR SÅS & COLESLAW
I somras fasade vi ut våra gamla burkar och in tågar nya PP-förpackningar, som innehåller 28 % mindre plast för såser och coleslaw. Förpackningen är också materialåtervinningsbar!

Det handlar om -4,1g plast per burk, men många bäckar små! Inte minst som vi varje år säljer 3 365 000 burkar! Det ger -14 ton plast per år, men självklart utan att vi tummar en uns på kvaliteten på produkterna!

Först ut är våra färska såser om 400g, men tätt efter kommer våra mindre burkar med 200g. Totalt rör det sig om 25 olika såser som ställer om till plastbantade förpackningar.

”Vi är stolta över att kunna erbjuda en så pass stor minskning av plast i våra storsäljande såser och har haft ett nära samarbete med vår leverantör i detta. Vi på ICA jobbar konstant med att uppnå våra plastmål och att arbeta för en god morgondag i hela produktionsledet”, säger Johanna Rundqvist, produktchef EMV Färskvaror.

🧻 BORT MED HANDTAGEN PÅ TOA- & HUSHÅLLSPAPPER
På våra minsta förpackningar (2-6 pack) tar vi nu bort plasthandtagen! De större förpackningarna får behålla sina, men just dessa små behöver inget handtag eftersom de allra flesta bär hem pappret i en annan bärkasse.

”Att minska plastanvändningen i förpackningar på våra ICA toalettpapper får stor effekt eftersom det säljs i stora volymer. Även en liten förändring som att ta bort handtagen sparar mycket plast. Vi på pappersteamet på ICA har flera förändringar på gång framöver som ytterligare kommer att minska plastanvändningen i förpackningen av våra ICA toalett och hushållspapper. Detta är en av de viktigaste uppgifterna vi har just nu”, säger Christian Andersson, kategorichef Papper, Förvaring och Djurmat.

Det här lilla ingreppet på förpackningen ger en minskad plastanvändning på hela 12 ton plast per år vilket motsvarar 36 ton CO2! 🙌 Denna typ av förpackningsmaterial är också materialåtervinningsbar ♻️

Källa: #ICAGruppen & The Dieline

Dela

Din E-post kommer inte publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.