Nya förpackningar minskar plast med 80-85%

    #Innovation   #Livsmedel   #Miljö   #Personligt

Har du sett de nya pappersbaserade trågen i din ICA-butik?

Jag har nu jobbat på ICA ett år. Ett år som varit annorlunda för oss alla på många sätt. Under mitt år har jag bla. fått möjlighet att vara med i lanseringen ett nytt fiberbaserat tråg tillsammans med kollegor och leverantörer. En spännande och lärorik resa.

I och med denna förändring minskar vi plastanvändningen med över 80 procent per tråg jämfört med tidigare förpackningar och totalt minskar plastanvändningen årligen med över 67 ton.

De nya förpackningarna för ICAs egna hamburgare består av ett tråg av pappersfiber där mer än 95 procent består av råvara från Norden, en plastinnerfilm samt en toppfilm av plast. Tråget av pappersfiber sorteras som pappersförpackning och de två plastfilmerna sorteras som plastförpackning. Förpackningen är framtagen på ett sätt som gör det enkelt att separera plasten från pappersförpackningen.

Då det är färska produkter behöver plasten idag vara av ett laminat för att säkra hållbarheten på produkten, dvs plasten är inte materialåtervinningsbar men kan bli. Därför är det viktigt att all plast lämnas in för återvinning. Här kan du se filmen om hur du ska sortera tråget.

Även färdigmats företaget Tops Foods har lanserat en liknande förpackning. De skriver att den nya lösningen minskar plasten med 85%. Läs mer här.

🤓 För att maximera återvinningsbarheten av dessa typer av förpackningar behöver all plast separeras från papperstråget. Detta är ett nytt konsumentbeteende som jag tyvärr tror att många slutkonsumenter missar. Men man måste börja någonstans.

I och med lanseringen av ICAs tråg har vi fått en del frågor kopplat till LCA och om kombinationen papper/plast är en bättre lösning? Pga att vi använder en sådan stor del förnyelsebar råvara blir det en mer positiv LCA (koldioxid perspektiv). Vad gäller återvinning är kombinationen papper/plast inte alltid bättre än enbart plast men jag tror att vi måste våga testa olika alternativ för att tillslut hamna rätt.

Samtidigt arbetar återvinningsindustrin att vi i framtiden ska kunna återvinna flera olika material men det ändå viktigast att vi som sätter nya förpackningar på marknaden alltid för en dialog med hela värdecykeln. Inte minst de som hanterar och har kunskap inom återvinning. Detta i kombination med att fler och fler blir bättre på att sortera och lämna in sina förpackningar är viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle.

Källa: ICA Press

Dela

Din E-post kommer inte publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.